Piwo warzono w Trutnovie już od XIII wieku, ale początki obecnego browaru sięgają XVI wieku. W 1582 miejscowi piwowarzy połączyli siły i zaczęli wspólną produkcję. Już rok później wielki pożar zniszczył jeden z zakładów produkcyjnych i od tej pory warzenie piwa odbywało się w miejscu obecnych zakładów. Od zawsze było to piwo z pszenicznego słodu. Od końca XVIII wieku browar stał się spółką, której właścicielami byli mieszczanie − stan ten trwał do roku 1944.
Browar znajduje się w centrum Trutnova. Obecnie Browar Krakonos produkuje 5 rodzajów piwa. Piwo dystrybuowane jest nie tylko do Czech Wschodnich, ale także na Morawy. Browar w Trutnovie produkuje piwo według klasycznej technologii, niepasteryzowane, filtrowane mikrobiologicznie. Do produkcji piwa używana jest woda z własnej studni, która ma głębokość 80 metrów.
W ostatnich latach przeprowadzono modernizację gospodarki wodnej, chłodzenia i filtracji piwa. Największym wydarzeniem była rekonstrukcja "restauracji browaru" w hotelu, która została zakończona w lipcu 2005 roku.